céklás-csokis brownie

Cékla

Posted on Posted in Egészséges

Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat.

 Talán nem is gondolnád, hogy a savanyúságként fogyasztott céklában mennyi értékes tápanyag rejlik: rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mindez a cékla szokásosnál magasabb nitrát tartalmának köszönhető, a cékla egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.
Brit kutatók 2010-ben vizsgálták a zöldség hatásait, az eredmény pedig mindenkit meglepett. Egy pohár céklalé drámai módon csökkentette a vérnyomást, ráadásul minél magasabb volt az illető vérnyomása, annál látványosabb volt az eredmény

Elbutulás ellen is hatásos

Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.