Vegán receptek

SZEJTÁN FŐZÉS

A szejtánport ízlés szerint befűszerezzük attól függően,hogy mihez akarjuk felhasználni pl. só, őröltkömény, fokhagyma, vegamix, koriander. Ezután Kb 53 c fokos vizet öntünk rá- 25 dkg-hoz 4 dl. Hirtelen mozdulatokkal összekeverjük először fakanállal,majd ha kicsit hűlt, akkor kézzel gyúrjuk majd pogácsákat formázunk belőle,10 percet pihentetjük, ez alatt összeáll,majd fűszeres vízbe megfőzzük kb. 50-60 perc.                                                                                                    Ha kihűlt, az ételnek megfelelően szeleteljük,pácolhatjuk,ránthatjuk stb.

RÁNTOTT BÚZAHÚS

A búzasikért a leírt módon elkészítjük megfőzzük. Ezután kb.2-3 mm-es szeleteket vágunk belőle és az alábbi páccal bekenjük,és min.15 percig állni hagyjuk. Bepanírozzuk és forró olajban világosra sütjük.

Pác: 1ek. mustár,1tk. szójaszósz,1 gerezd fokhagyma,pici reszelt vöröshagyma,pici só, vegamix,bors, őrölt kömény, őrölt koriander, 1ek.étolaj,1tk.víz.

Panír: durum vagy tönköly fehér liszt- csicseriborsólisztből készült massza(tojás)- magkeverékes zsemlemorzsa

„Tojás”: a csicseriborsóliszthez annyi vizet teszünk, hogy tojás állagú –palacsinta tészta sűrűségű legyen. Ízesítjük vegamix,só,csipet kurkuma a színe miatt. Ahogy sűrűsödik a panírozás során kétszer háromszor még hígíthatunk rajta vízzel.

Ezzel a módszerrel bármilyen zöldség féle bepanírozható magok nélkül is.

BAMI-GORENG                                                                                                                               5 adag

Hozzávalók: kelkáposzta ½ db, kínai kell ½ db, répa 1 szál, póréhagyma 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, fokhagyma 2 gerezd, friss gyömbér 2 dkg, zöld erős paprika ½ db, tofu 20 dkg, szójaszósz 1 dl, frissen őrölt koriander, őrölt kömény, fehérbors, gyömbérpor, vegamix,tengeri só (himalája), valamilyen vékony metélt tészta (teljes kiőrlésű cérnametélt,smack tészta, rizs tészta, üvegtészta)20 dkg, mogyoróolaj 1 dl,plusz a tofu kisütéséhez étolaj.

A káposztaféléket kockára vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát és a gyömbért leturmixoljuk. A tofut bő olajban egészben megsütjük,majd felkockázzuk és szójaszószban pácoljuk kicsit. Egy edényben lehetőleg wokban mogyoró olajat hevítünk. Beletesszük a vöröshagymát, a friss gyömbért, a póréhagyma felét, pár karika erős paprikát, a fokhagymát, ha megpirult kicsi vizet öntünk rá. Jöhetnek a zöldségek puhulási sorrendben, répa vékony csíkokra vágva, kelkáposzta, kínai kel. Először csak keveset tegyünk a wokba, hogy legyen helyük lesülni. Sózzuk, erőteljesen fűszerezzük a fent leírtakkal, kicsit fedő alatt megpároljuk, hogy a színe frissessége megmaradjon. Ez idő alatt megfőzzük a tésztát, és ha leszűrtük szójaszósszal meglocsoljuk. Összekeverjük a ragut a tofuval végül a tésztával, tálaláskor friss korianderrel és pirított kesudióval megszórhatjuk.

SZILVÁS LEPÉNY

Hozzávalók: tönköly fehér liszt 40 dkg; margarin 20 dkg; nádporcukor 10 dkg; szójajoghurt 10 dkg; kurkuma ½ kávéskanál; csipet só; sütőpor ½ cs; vanília cukor 1 kávéskanál; Fahéj ½ kávéskanál;

Töltelékhez: szilva 1,6 kg; fahéj 1 kávéskanál; nádcukor 10 dkg ; citromlé; tönköly búzadara 3 dkg.

A kenéshez: étolaj 2 e.kanál; kurkuma 1 csipet; szójajoghurt 1e.kanál

A hozzávalókból omlós tésztát gyúrunk , vigyázva, hogy ne dolgozzuk túl. Hűtőben 1 órát pihentetjük. Közben a szilvát kimagozzuk, beízesítjük . A tésztát kétfelé választjuk és kinyújtjuk, leterítjük a tepsi aljára és egyenletesen elosztjuk rajta a ketté vágott ízesített szilvát. A tetejét beborítjuk a másik lappal, majd megszurkáljuk és tojás sárga helyett vékonyan bekenjük az olajos kurkumás joghurtos keverékkel. 180°c- on 30-35 percig sütjük.

CSICSERIBORSÓS CURRY                                                                                                          5 adag

Ennek az indiai ételnek a lelke az illatokban a fűszerezésben rejlik. Több féle curry létezik, mindnek az alapja a hagyma a gyömbér,chili, koriander, és más illatos fűszerkeverékek (masala) valamint finomra vágott paradicsom.

Ez egy saját kombináció zöldséges, kókusztejes változat, hogy legyen egy kis szósz is rajta.

HOZZÁVALÓK: csicseriborsó 15 dkg (előző este beáztatva),répa, 20 dkg, zeller, 10dkg , friss gyömbér 5 dkg, étolajolaj 1 dl, vöröshagyma 10 dkg, fokhagyma 2 gerezd, padlizsán 1db, paradicsom 10 dkg, chili paprika 1 db, mustármag, koriander, kurkuma, tandori masala, só, kókusztej 2 dl , friss citromfű levél, friss koriander levél

A csicseriborsót babérleveles sós vízben megfőzzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat majd beledobjuk a mustármagot, a frissen őrölt koriandert a chilit és a reszelt gyömbért. Jöhet a turmixolt v.hgyma, f.hagyma és a többi szárított fűszer.Miután minden megpirult kicsit megbarnult és egy kis víz hozzáadásával a hagyma megpuhult,hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a zöldségeket és a megfőtt csicseriborsót. Öntsünk hozzá egy kis vizet majd jöhet a kókusztej,majd rotyogtassuk még egy 15 percig. Friss fűszerekkel, citrommal tálaljuk. Kuszkuszt kínálunk mellé köretnek.

KÖLES”TÚRÓ” GOMBÓC                                                                                                                      5 adag  

Hozzávalók: köles 17dkg, rizstej 6 dl, nádcukor 10 +7 dkg, tk.tönköly búzadara 2,5 dkg, szójajoghurt 0.25 L, 1 csipet só, 1 citrom, 5 dkg növ. margarin, 7 dkg tk.zsemlemorzsa, 1 cs burbon van.cukor

Elkészítése:

A kölest a rizstejben, 1-2 dl víz hozzáadásával , pici sóval puhára főzzük. 10 dkg nádcukorral ízesítjük, majd a főzés vége felé a búzadarát és legvégén a citrom levét, hogy a túróhoz hasonlítson az íze. Ha egy kicsit kihűlt gombócokat formázunk belőle, majd margarinon pirított zsemlemorzsába forgatjuk és van.cukorral, nádporcukorral kikevert szójajoghurttal tálaljuk.

BROKKOLIS PENNE                                                                                                                                  5 adag

Hozzávalók: brokkoli 40 dkg, tk. penne 0,5 kg, mandula 5 dkg, póréhagyma 10 dkg, fokhagyma 3 gerezd, növ.margarin 12 dkg, zabtejszín 2,5 dl, zabpehelyliszt 3 dkg, olívaolaj 0,5 dl növ. sajt 10 dkg, só, vegamix, fehérbors, bazsalikom, szerecsendió, fél citrom leve

Elkészítése:

A tésztát megfőzzük, leszűrjük, majd olívaolajjal meglocsoljuk. A brokkolit megpároljuk,(előgőzöljük). A felforrósított vajon a póréhagymát a fűszerekkel a durvára darált mandulával együtt lepirítjuk, ezután hozzáadjuk a brokkolit, kevés vizet( zöldség alaplét)és készre (nem túl puhára) pároljuk. A zabpehelylisztet a zabtejszínnel , vízzel simára keverjük és a raguhoz öntjük és készre forraljuk és citromlével ízesítjük. A kifőtt tésztával összekeverjük és reszelt sajttal tálaljuk.